23 Mayıs 2018 Çarşamba

24.05.2018 Varant Analizi

Varantların alım-satım yüzdeleri. Bugün bizim 3 silah silahşorlardan kapanış saati itibariyle BIST30 %1.34 düştü, tahvil faizi (2 ve 10 yıllık) ortalamada %0.70 düştü ve döviz sepeti %3.93 arttı.

Arkadaşlar *** ile olan kısmı TCMB toplantısından önce yazmıştım. Haber gelince nokta virgülüne dokunmadan bırakıyorum

Avrupa Parlamentosu, 24 Haziran seçimlerine gözlemci göndermeme kararı aldı. Daha önce seçim konusunda olumsuz görüş bildirmişlerdi.

Avrupa’da veriler iyi gelmemiş, ABD de ise iyi gelmiş. Zaten pariteden de belli oluyor.

İran meselesi kurcalanmaya devam ediyor. ABD Avrupalılar bu konuyu görüşelim demiş (Pompeo: Avrupa'lılar da dahil müttefiklerle Haziran ayı başında veya ortalarında İran ile nükleer konuları çözecek yeni adımları görüşmek istiyoruz). Diğer taraftan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, İran askerlerinin çekilmeyeceğini söylemiş.

Moskova, Venezüella'nın devlet borçları hakkındaki ABD yaptırımlarına uymayacağını açıklamış.

Özetle Rusya ve ABD; İran, Suriye, simdi de Venezüella üzerinden hesaplaşıyor. Yanlış hatırlamıyorsam biz de son günlerde Venezüella ile yeni bir anlaşa yaptık ama içeriğini hatırlamıyorum şimdi.

ABD-Çin konusu gittikçe güzelleşiyor: “Çin Ticaret Bakanlığı: Yüksek kaliteli ve rekabetçi ABD ürünlerinin Çin piyasasına girmesinden memnuniyet duyarız”.

Derecelendirme kuruluşlarının yaptığı açıklamaları aklıma geldikçe hatırlatacağım, aynı Suriye ve İran meselesi gibi.

***
Bu haberi aynen yayınlıyorum:
“Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Para politikalarıyla yönlendirilmesi gereken bir alan. Para politikaları ile ilgili TL'nin değeri ile ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız da var. Bu tedbirleri alacak yetki ve sorumlulukları da var. Kurumlarımızın elinde yetkileri var. Yetkisi olanların yetkilerini kullanırken kendi sorumluluk alanları içinde kullanmalarının gerekliliğine inanıyorum" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci NTV canlı yayınında kur ve enflasyon ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Zeybekci, kurlardaki yukarı yönlü harekete ilişkin ilgili kurumlara vakit kaybetmeden sorumluluklarını yerine getirmeleri yönünde çağrıda bulundu. Zeybekci, "Türk lirasının değer kaybını bir reel makroekonomik nedene bağlamak mümkün değil. Bu yüzden spekülatif diyoruz. Para politikalarıyla yönlendirilmesi gereken bir alan. Para politikaları ile ilgili TL'nin değeri ile ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız da var. Bu tedbirleri alacak yetki ve sorumlulukları da var. Kurumlarımızın elinde yetkileri var. Yetkisi olanların yetkilerini kullanırken kendi sorumluluk alanları içinde kullanmalarının gerekliliğine inanıyorum. Bunun da geciktirilmesinin Türk sanayisine, büyümesine makroekonomik performanslara faydası olmadığına inanıyorum. Dövizdeki artışın maliyetini Türk reel sektörüne ödetmemek lazım. İlgili kurumlar Cumhurbaşkanı ya da Başbakan'ı konuya dahil etmeden sorumluluklarının gereğini yapmalı. Spekülatif değer kaybına müsaade etmeyeceğimizi göstermemiz lazım" dedi.

"Kalıcı hasar henüz oluşmadı"
Bakan Zeybekci, "Şu anda kurun seviyesi anormal, kalıcı hasar henüz oluşmadı. Ekonomide ilk etkisi, enflasyonu yukarı çekmesi, faizlerin orta vadede kalıcı yukarı gitmesi riskleri olabilir. Henüz o noktaya gelinmedi" şeklinde konuştu.

"Bir iki çeyrek içinde tek haneli rakamı pek olası görmüyorum"
Para politikalarıyla ilgili uygulamada hızlı bir şekilde gereğinin yapılacağına inandığını belirten Zeybekci, "Bu yapılırsa enflasyonla ilgili büyyük bir değişiklik olmaz diye düşünüyorum. Maalesef yakın bir iki çeyrek içinde tek haneli rakamı pek olası görmüyorum" ifadelerini kullandı.

"İran'la ticaretimizi yapmaya devam edeceğiz"
Zeybekci, ABD-İran ilişkilerinin dünya ticaretine etkisiyle ilgili olarak ise şunları kaydetti: "Bu kararı bölge ticareti anlamında olumlu bulmuyorum. ABD burada yalnız kaldı. İran bizim için kardeş ülke, komşu ülke. Ticaret hacmimiz de son derece yüksek. İran'la ticaretimizi yapmaya devam edeceğiz. Kısıtlanan alanlarla ilgili dikkatimizi maksimum seviyede tutacağız."

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, mevcut kur seviyesinin gerçekçi olmadığını söyledi. Büyükekşi Merkez Bankası ve hükümetin gereken tedbirleri alması gerektiğine söylemiş. TİM genelde böyle açıklamalar yapmazdı!

Toplantıya Başbakan Yardımcısı Şimşek ve TCMB Başkanı da katıldı, alınabilecek tedbirler değerlendirildi- REUTERS/HABERTÜRK TV

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman gelişen ülkelerden ‘eski tarz kur/finansal kriz kokusu aldığını’ belirtirken "Türkiye çarpıcı bir serbest düşüşte" dedi. Krugman yorumunu Twitter’da TL/Dolar grafiği ile paylaştı. Krugman "Arjantin de sert faiz artırımlarına rağmen iyi gözükmüyor. Manşetlerin arkasında ise gelişen ülkelerde son 10 yılda büyüyen özel sektör borcu var. Bunların çoğu da yabancı para, özellikle dolar cinsinden" dedi. Krugman devamında şu analizleri yaptı: "Dolayısıyla en azından 1997-98 krizi göz önüne gelebiliyor: Gelişen ülke para birimleri düşer, özel sektör borçluluğu patlar, bu ekonomide stres yaratır, para birimlerinin daha da düşmesine yol açar. Bugün Türkiye büyük cari açıklarla devam etse de borç rakamları o zamanki kadar büyük gözükmüyor. Diğer taraftan dünya Avrupa’daki sıfır ABD’deki düşük faiz politikasına kötü hazırlanarak cevap veriyor. Peki bir başka küresel krizin başlangıcında mıyız? Muhtemelen hayır. Ufukta bir kriz olduğuna dair emare olmadığını söylemiştim ancak bunu artık söyleyemiyorum." (Kaynak)

Tahtakale’de bugün işlemler geçici olarak durdurulmuş.

BIST dövizini realize etmiş, herhalde bir bildiği vardır!

***

TCMB sadeleşmedi ve faizi arttırdı (metini okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz). Yarın için bir yorum yapmak hiç makul değil. Her şey olabilir. Örneğin başka sebeplerde vardı yanlış hatırlamıyorsam ama 25 Nisan’da TCMB faiz arttırdı, bankalar ciddi bir satış yedi. Sakin olmakta fayda var. TCMB’nin faiz artışı yetmez ama “Evet” olarak algıladım. Yani bize bir nefes aldırdı. Devamı çok önemli. Tahvil ve dövizin ne kadarı köpüktü, ne kadarı ekonominin durumuydu anlamak lazım diye düşünüyorum. Aklımdayken söyleyim MSCI Turkey'deki artışın bir kısmı da kur hareketinden geliyordur. Umarım bir süre güzel gider borsa ve yatırımcısının yüzü güler. Hatta keşke güzel bir hikayemizde olsa da momentum dışında birşeylere de güvensek. Herhangi bir banka size değerleme gönderirse lütfen faizi kaçtan aldığını sormayı unutmayın:)

Tüm dünya borsalarına bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

VIX (Chicago Board Exchange Market Volatility Index) endeksine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Türkiye CDS Endeksi (Buraya tıklayarak güncel grafiği görebilirsiniz.).

MSCI Turkey EFT Endeksi'ne bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Yabancı Oranı Grafiği (T-2 gün olduğunu unutmayın lütfen).

 
Gelişmekte olan piyasalar endeksine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Yarınki gündem hakkında buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

BANKACILIK


HOLDİNGLER


HAVACILIK


İLETİŞİM


PETRO KİMYA


ENERJİ


METAL EŞYA


ANA METAL


EKGYO


BIST 30


BIST TÜM
BIST 30 ve varanti olan tüm hisselerin alım-satımlarını gösteriyor.



DÖVİZ
Gelişmekte olan piyasalar için kurun gidişatına bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Dolar/TL ile yüksek korelasyona sahip ABD 2 yıllık tahvillerine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Aşağıdaki "kur" grafiğinde EURUSD ve GBPUSD’yi verileri kullanılmadı.


DÖVİZ SEPETİ


EMTİA


DÜNYA ENDEKSLERİ


TAHVİL FAİZİ (2 YILLIK)


TAHVİL FAİZİ (10 YILLIK)


NOTLAR
- Veriler ve görseller “Matriks” programı ve yukarıda kaynakları belirtilen web sayfalarından faydalanarak üretilmiştir.
- İnceleme yöntemi ve genel olarak kullandığım yaklaşımlar hakkında bilgi almak isterseniz lütfen bakınız: 
CANSLIM
DARVAS
SWING
- Sıkça sorulan sorulara bakmak isterseniz: SSS
- Bloga destek olmak için ADBLOCKER gibi reklam engelleyici programları bu sitede kapatmanız ya da işlevsiz (disabled) hale getirmeniz yeterli olacaktır.
Paylaş:

2 yorum :

  1. Selam Sn Darvas,
    Ekonomi o hale geldi ki,
    Her Ekonomi konusmasindan sonra saat dakika hatta sn bile yazmak durumunda bıraktı..
    Sn Aymanlada konsutuk buna ama Öglen Bist dollar satıyor aksam
    faiz yükseliyor :)
    Bunu cebe koymak lazim ilerleyen yıllarda tekerrür edebilir :)

    Sektörlerin günlük analizleri göremedim,
    Yarin bütün sektörler olumlu tepki verir diye düsünüyorum
    fake mi degil mi görecegiz

    iyi aksamlar

    Sinan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sinan Bey,

      Evet benim de ilgi mi cekti TIM ve BIST'in tepkisi.

      Sektoru ozellikle yazmadim. Boyle gunlerden sonra tum yorumlar kadük olabiliyor. Yani gaz bitice aklimiza gelecek, abaratarak soyluorum, bizim sirketlerin 15 gunde 1 yillik karini yedigini filan. Simdi hava olumlu, sakinleşince hatirlariz neyin ne oldugunu:)

      Size de iyi aksamlar.

      Sil